Programma - Vrijdag 5 augustus

Stripboek Labyrint

Spel

Een interactieve kunstinstallatie en stripboek tegelijk! Jij bepaalt hoe het verhaal verloopt door de keuzes die je maakt door lekker te dwalen door het doolhof. Zoek de vermiste Koekoek!

Ulebelt, Maatmansweg 3
vr 5 aug 13.00 - 16.00 uur

labyrint.jpg


Bommen Berend Scrabble

Spel

Scrabblefans opgelet! Museum De Waag presenteert t/m 31 oktober 2022 de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’, waarin het beleg en de overgave van de stad centraal staat. Speciaal voor de tweede editie van het Woordwaarde Festival
organiseert het museum
‘Bommen Berend scrabble’. De speler die de meeste Rampjaar-woorden scrabbelt, wint!

Museum De Waag, Brink 56
Vr 5 aug 12.00 -16.00 uur

Bommen_Berend_Scrabble.jpg

 Geschiedenis van onze spelling ( let op: dit onderdeel is op vrijdag 5 aug. ipv zaterdag 6 aug.)

Voordracht

Schrijver, taalkundige en cabaretier Wim Daniëls richt zich op de oorsprong van taal. Vol anekdotes, inzichten en opvallende feiten presenteert Daniëls de globale geschiedenis van taal, van de verschillen tussen geschreven en gesproken taal tot het gebruik van leestekens.

Wat de mens vooral van de dieren onderscheidt is de taal. Maar die was er niet altijd. Waar komt die vandaan, zowel de gesproken als de geschreven taal? Hoe heeft de taal zich ontwikkeld, elders en hier. Wat is het Nederlands eigenlijk? Waar komen onze woorden vandaan? Wim Daniëls heeft er prachtige, inzichtelijke theorieën over en bestrijkt met zijn college over taal werkelijk de hele geschiedenis van de taal inclusief de rafelranden, zoals de leestekens en de sisklanken. En dat alles op een vermakelijke, luchtige, toegankelijke en leerzame manier, zodat elke theaterbezoeker na afloop denkt: hoe kan het dat ik als taalmens al dit moois niet eerder geweten heb.

 Wim Daniëls
Daniëls schreef boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ook zijn doelgroepen variëren sterk; volwassenen, jongeren én kinderen. Verder treedt hij op in het theater, heeft hij samen met Kasper Boon het bordspel Het Grote Taalspel gemaakt en is hij geregeld te zien op tv en te horen op de radio.
Bieb_fot-67_Wim_Daniels2.jpg 


Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
15.00 - 16.30 uur
€ 5,- pp aanmelden via de website van de Bibliotheek www.bibliotheekdeventer.nl


Songwriting

Workshop

Zijn woorden of muziek jouw uitlaatklep? Deventer stads- troubadour Maarten van Veen (de Reisgenoot) helpt je om van verhaal tot song te komen.
In deze workshop laat hij zijn eigen werk horen en ga je daarna zelf aan de slag met de beste tips om jouw verhalen om te zetten naar songs. Hoe zorg je voor een pakkend refrein? Wil je dat luisteraars op het puntje van hun stoel blijven zitten tijdens jouw nummer? Of moeten ze juist meezingen? En hoe kun je daarvoor zorgen?

Bibliotheek Deventer,
Stromarkt 18
vr 5 aug 14.00 - 16.00 uur
Voor jongeren

de_Reisgenoot_FG_Lars_van_den_Brink.jpg

Shakespeare Take Away

Theatrale wandeling

Iedereen kent de verhalen van William Shakespeare….Toch? Maar wie kan ze echt navertellen? Twee acteurs nemen je vol passie mee op een theatrale wandeling en spelen met jou hulp één van zijn bekende tragedies. Op ongedwongen en uiterst komische wijze krijg je een hele nieuwe kijk op dit eeuwenoude verhaal. Moord, liefde, eerzucht en jaloezie. Dat kan alleen maar goed gaan als je er met volle teugen van geniet.

Vogeleiland, Stationsstraat 2
do 4 aug en vr 5 aug
14.00 en 16.00 uur
Vrijwillige bijdrage

shakespeare-take-away.jpg

Psalmen Pure Poëzie

Poëzie

Het Bijbelboek Psalmen bestaat uit pure poëzie. De Psalmen gaan over prijzen en danken, lijden, verdrukking en bevrijding. Over eenzaamheid, ziekte, hoop en troost. Dat maakt dat ze ook nu nog zeer actueel zijn. Maak kennis met de manier waarop deze psalmen ‘hertaald’ en bewerkt zijn. Dit gebeurt middels voordracht en muziek.

Grote of Lebuïnuskerk,
Grote Kerkhof 38
Vr 5 aug 20.00 - 21.00 uur

Wartaal in de Hip

Groot Deventer Dictee

Twee jaar lang zorgde de Corona pandemie er voor dat er geen Boekenmarkt mogelijk was, dus ook geen Wartaal bij Podium De Hip en geen ‘Groot Deventer Dictee’. Maar nu mag het eindelijk weer. Op vrijdag 5 augustus wordt het zwoegen, voorovergebogen, met zweethandjes hopen dat je al die vermaledijde instink woorden goed opschrijft. Wim Daniëls is inmiddels de huis-dictee-schrijver van Podium De Hip geworden. Aan hem is het wel toevertrouwd om een net zo geestig als lastig dictee te schrijven. Onderwerp is het thema van de Boekenweek van 2022; De Eerste Grote Liefde!

Wil je meedoen? Leuk! Geef je op per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Enige voorwaarde is dat je geen ‘beroeps dicteeër’ mag zijn en binnen een straal van 15km van Deventer moet wonen.

De Hip, Brink 21
Vr 5 aug 20.00 uur

Eigenzinnig

poëzie

Vanuit het idee dat de term ‘poëzie’ niet een eenduidige definitie heeft, laten we zien wat voor schoons zich allemaal in de periferie van de dichtkunst verscholen houdt. Zo doet Eigenzinnig waar het het best in is: even ouderwets het randje opzoeken.

Hotel In het huis van
Deventer, Grote Kerkhof 5
vr 5 aug 20.00 uur

Eigenzinnig.gif

Vinyl Deventer ( afgelast)

Boekpresentatie

Constant Meijers (Muziekkrant Oor) over zijn nieuwste boek ‘Hotel Californië & andere rock-’n-roll verhalen’.

Woonhuis achter het oude post- en belastingkantoor aan de Kleine Overstraat 44.