Deventer Woordwaarde Festival tijdens de week van de Boekenmarkt 2023

woordwaarde-logo.png
Wie gek is op taal, kan deze zomer in Deventer zijn hart ophalen. Met de Deventer Boekenmarkt als inspiratiebron, organiseren we de tweede editie van het Woordwaarde Festival van 3 t/m 6 augustus 2023. Een festival dat volledig in het teken staat van het boek, taal en literatuur.
Maar dat doen we niet alleen. Het festival bundelt de krachten van acht culturele instellingen in de stad om een programma neer te zetten waarin ieder die dat wil, op zijn manier kan proeven aan wat taal ons te bieden heeft. Tijdens het Woordwaarde Festival zijn op een tal van locaties in de stad leuke activiteiten te doen. Het hele programma tref je op deze website aan zodra het bekend is.

Deventer boekenstad
Dat zo’n festival in Deventer plaatsvindt, is geen toeval. De stad is onlosmakelijk verbonden met het boek. Met de Deventer Boekenmarkt, de Athanaeumbibliotheek − oudste bibliotheek van Nederland −, antiquariaten, uitgeverijen en talloze bekende schrijvers is Deventer bij uitstek een stad van taal. En dat mag gevierd worden.
Het resultaat is een gevarieerd programma met voorstellingen, films, workshops, maar ook een Rijm & Spijs-brunch, een mini-bieb fietsroute en een tuinconcert. Zo komen taal en literatuur zo dicht mogelijk bij de bezoeker. Ook worden ‘oude bekenden’ onderdeel van het festival en vormt de Deventer Boekenmarkt –
de grootste boekenmarkt van Europa – de climax aan het einde van het festival.

Enthousiasme 
In 2021 was alles anders: de Deventer Boekenmarkt, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, kon niet doorgaan wegens de coronapandemie. Maar de ode aan de taal kwam er; met succes! De pilot editie van 2021 kreeg een vervolg in 2022. Dit jaar maken we er een nog een mooier festival van met een nog voller programma. En, mét boekenmarkt.

Er is bewust gekozen voor een vorm waarbij dEVENTer niet als organisator, maar als verzamelaar fungeert. Zo kunnen verschillende instellingen hun bijdrage leveren aan het festival en er op hun manier invulling aan geven. Een nieuwe én vernieuwende manier van programmeren. Het festival wordt op deze manier gedragen door de hele stad.

Voor iedereen
En dat is terug te zien in het gevarieerde programma. Waar de bibliotheek zich richt op het lezen en voorlezen voor alle leeftijden, richten de Nieuwe Oost en het Burgerweeshuis zich op andere vormen van taal, zoals muziek en spoken word, om jongeren te inspireren. Zo is de programmering niet alleen stadsbreed gedragen: het is ook op de hele stad gericht. Een festival voor íedereen.