Deventer Boekenmarkt uitgesteld tot 2021

De Deventer Boekenmarkt, gaat dit jaar vanwege de coronacrisis niet door en is verplaatst naar 2021. 
De stichting dEVENTer, eindverantwoordelijke en organisator van het evenement, heeft dit besluit helaas moeten nemen.
 


Belangrijkste reden is dat grootschalige publieksevenementen alleen door mogen gaan als de gezondheid en veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Dat is nu niet aan de orde, en in juli en augustus ook nog niet. 
Het gaat om de gezondheid en veiligheid van alle bezoekers, de deelnemers, de vrijwilligers, de overige medewerkers en de collega’s. 
Evenementen als de Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa, passen niet in het scenario van 1,5 meter. 
Bij gezondheid en veiligheid gaat het, naast alle fysieke aspecten, ook om de maatschappelijke en sociale aspecten. De stichting dEVENTer onderschrijft de zgn. code Inclusiviteit. Dit betekent dat evenementen alleen doorgaan, als iedereen daar aan kan en mag deelnemen. 

De coronacrisis en daarmee alle nationale en internationale maatregelen en beperkingen maken een verantwoorde en efficiënte organisatie van het evenement nu niet mogelijk. De Deventer Boekenmarkt vereist een omvangrijke organisatie van enkele maanden. Het gaat hierbij om een groot aantal praktische en financiële zaken, maar zeker ook de noodzaak om te komen tot een verantwoord inhoudelijk concept. 

De Deventer Boekenmarkt zou dit jaar plaatsvinden op zondag 2 augustus. 

De Deventer Boekenmarkt kent op zaterdag voorafgaand het poëziefestival Het Tuinfeest. Ook deze activiteit gaat niet door. 

De stichting dEVENTer betreurt het besluit ten zeerste, en is zich bewust van de culturele, sociale, maatschappelijke en economische impact. Bij het nemen van het besluit is de afgelopen weken nauwkeurig gekeken naar vergelijkbare evenementen in binnen- en buitenland, de besluiten van de overheden en adviezen van het RIVM, en de diverse subsidiënten en fondsen. 

Er is geen werkbare mogelijkheid om het evenement uit te stellen of te komen tot alternatieven dit jaar 

Het besluit wordt wel genomen in het positieve perspectief voor 2021: 
dDeventer Boekenmarkt, de Grootste van Europavindt dan plaats op zondag 1 augustus.