Deventer is boekenstad bij uitstek. Al vele eeuwen worden hier boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. Deventer kent een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. De stad biedt een ruim en gevarieerd aanbod van boekhandels en antiquariaten. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten in relatie tot het boek, waaronder de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa (altijd de eerste zondag van augustus). Deventer biedt twee grote bibliotheken: de Bibliotheek Deventer en de Athenaeumbibliotheek.

Het eerste boek

In 1477 drukte Richard Paffraet het eerste boek volgens de nieuwste boekdrukkunst, het Liber Biblae Morali. Aan het eind van de 15e eeuw was hij samen met Jacob van Breda als Deventer boekdrukkers verantwoordelijk voor het grootste deel van alle uitgaven in Nederland. Daarmee was Deventer een van de belangrijkste drukkerscentra van Europa.

Drukkerijen & uitgeverijen

De stad is steeds een belangrijk grafisch centrum gebleven, met vele drukkerijen en uitgeverijen. Bij de grootschalige drukkerij Roto Smeets rollen de Story, de Libelle en de Flair wekelijks van de persen. Kluwer is één van de grootste uitgeverijen in Nederland en is sinds haar oprichting in 1889 in Deventer gevestigd.

Boekhandels & Antiquariaten

Deventer Boekenstad komt u vooral tegen in de vele boekwinkels en antiquariaten die in de stad gevestigd zijn. Bent u op zoek naar een zeer bijzondere uitgave of editie van een bepaald boek, dan is de kans groot dat u het in één van de vele boekhandels of antiquariaten in Deventer zult tegenkomen! Op www.deventerantiquariaten.nl is een uitstekend boekenzoekprogramma te vinden, hier vindt u bovendien informatie over diverse activiteiten georganiseerd door de antiquariaten. Kijk hier voor een overzicht aan boekhandels en antiquariaten in Deventer.

Literaire Evenementen

In Deventer worden veel culturele evenementen georganiseerd met een literaire achtergrond. Denk bijvoorbeeld eens aan de Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa, maar er staan in Deventer nog veel meer bijzondere literaire activiteiten op het programma. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van literaire evenementen.

De schatkamer van Deventer Boekenstad

Deventer Boekenstad opent de deuren van haar schatkamer! In de monumentale hal van de Athenaeumbibliotheek aan het Klooster, waar bovendien het Stadsarchief Deventer is gevestigd, is veel te ontdekken: meterslange boekrollen, overdadig versierde getijdenboeken, schitterende incunabelen, prachtige planten- en kruidenboeken en uitbundig geïllustreerde atlassen. Teveel om op te noemen. Naast wisselende exposities wordt het verhaal van Deventer Boekenstad verteld en toegelicht met kenmerkende voorbeelden uit de rijke boekgeschiedenis van de Hanzestad.
Meer info: www.obdeventer.nl/athenaeumbibliotheek / www.deventerboekenstad.nl